2024/0077/RO
EC/EFTA
RO Rumänien
  • T00T - VERKEHR
2024-05-15
2024-02-23

Informarea consumatorilor ce se încadrează în categoria persoanelor cu dizabilitătți

Ordin privind informarea consumatorilor ce se încadrează în categoria persoanelor cu dizabilitătți, de cătreoperatorii economici în legătură cu accesul la servicii de transport public de persoane șsși respectiv în clădiriledetținute de către acesștia

Art. 1. Operatorii economici care desfășoară activități de transport public de persoane, inclusiv aerianprecum și operatorii economici care desfășoară activități în imobile sau spații în care nu pot fi instalate sau nuau fost încă prevăzute rampe sau alte variante de acces al persoanelor cu dizabilități, au obligaţia de a oferi oinformare clară și corectă consumatorilor care intră în aceasta categorie, cu privire la modalitatea de acces aacestora în mijloacele de transport public, în imobile sau spații.

Art. 2. (1) Operatorii de transport public sunt obligați să afișeze într-o formă și dimensiune vizibilă și săinstaleze pe toate ușile de acces ale mijloacelor de transport, dedicate persoanelor cu dizabilități, indicații clareși accesibile dedicate acestora, privind modalitatea prin care acestea pot avea acces la urcarea/coborâreaîn/din mijlocul de transport public, constând în pictograme și/sau semnale luminoase precum și un sistemaudio în vederea avertizării acestora cu privire la locurile de urcare și de coborâre, momentul deschiderii șiînchiderii ușilor, precum și denumirea stațiilor.
(2) Operatorii de transport sunt obligați să instaleze deasupra fiecărei uși de acces, precum și în interiorulmijloacelor de transport, semnale audio externe/interne, care să anunțe oprirea acestora în stație.
(3) Operatorii de transport public de persoane au obligația să amplaseze, pe fiecare peron/refugiu/stație îndreptul cărora se vor opri mijloacele de transport în comun, fără a fi limitativ, marcaje speciale și panouriinformative, care sa conțină indicații privind localizarea ușii dedicate accesului persoanelor cu dizabilități saude unde acestea vor fi preluate și modalitatea în care se va face urcarea și coborarea.
(4) În fiecare peron/stație/refugiu operatorii de transport public sunt obligați să afișeze instrucțiuni vizibile,constând în pictograme simple, concise, intuitive și inteligibile, privind urcarea și coborârea persoanelor cudizabilități din mijloacele de transport, inclusiv referitoare la obligația personalului angrenat de a le informa cuprivire la stația unde urmează să efectueze coborârea, precum și modalitatea concretă prin care acestea vor fisprijinite.
(5) La solicitarea persoanelor cu dizabilități locomotorii, personalul angrenat în transportul public de persoaneare obligația de a le acorda informații cu privire la modalitatea prin care vor fi ajutate să urce/coboare precumși să acorde asistență la urcarea/coborârea din mijlocul de transport public.
(6) Operatorii de transport public de persoane au obligația instituirii de modalități de informare dedicatepersoanelor nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere, prezentate fizic și/sau digital.
(7) În încinta aeroporturilor este obligatorie afișarea pe ușile de acces, pe panourile informative aflate înimediata vecinătate a acestora sau în sălile de așteptare, fără a fi limitativ, indicații clare și accesibile tuturorcategoriilor de persoane cu dizabilități, constând în pictograme și/sau semnale luminoase precum și un sistemaudio, privind modalitatea prin care aceste persoane sunt sprijinite pentru a avea acces, a circula și/sau a seîmbarca.
(8) Toate informațiile prevăzute la alin.(1) – (7), trebuie să fie prezentate ca parte a regulamentelor asumate decătre operatorii de transport public sau de către operatorii de administrare a spațiilor.
(9) Pentru categoria persoanelor cu dizabilități nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere operatorii economiciau obligația să transmită comunicările, informările, avertizările sau indicațiile conform obligațiilor prevăzute laart.1 precum și cele de la alin.(1) – (7) , fară a fi limitativ și în varianta audio sau prin utilizarea oricăror mijloacefizice ori digitale specifice.
Art. 3. (1) Operatorii economici care își desfașoară activitatea în clădiri sau spații în care nu pot fi instalate saunu au fost încă prevăzute rampe sau alte variante de acces al persoanelor cu dizabilități au obligația săinformeze prin orice mijloace, pe uși sau pe panouri, în imediata vecinătate a căii de acces, modalitatea încare acestea pot beneficia de suportul necesar.
(2) În aplicarea prevederilor alin.(1), operatorii economici trebuie să dețină în mod obligatoriu și variante deinformare dedicate persoanelor nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere, fie audio fie prin utilizarea oricăror mijloace fizice ori digitale specifice.
Art. 4. (1) Operatorii economici prevăzuți la art. 1 au obligația să afișeze placheta informativă prevăzută înanexa nr.1, parte integrantă din prezentul ordin.
(2) Placheta prevăzută la alin.(1) va fi realizată prin grija operatorilor economici,
conform modelului prezentat în anexa la prezentul ordin şi se afișează în câmpul vizual al consumatorului, laloc vizibil.
(3) Operatorii economici trebuie să dețină în mod obligatoriu și variante dedicate persoanelor nevăzătoare saucu deficiențe de vedere, fie audio fie prin utilizarea oricăror mijloace fizice ori digitale specifice.